NWWI / NHG taxatie & taxatierapport

Validatie van het taxatierapport

De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht, is de opbrengst vaak lager dan de resterende hypotheekschuld. Indien de geldnemer binnen alle redelijkheid en billijkheid heeft voldaan aan de voorwaarden, betaalt de NHG deze restschuld terug aan de geldgever.

Omdat er hypotheekfraude, te hoge taxaties voorkwamen, dienden deze taxatierapporten in de toekomst gecontroleerd en gevalideerd te worden. Indien u een taxatie nodig heeft i.v.m. een hypotheek financiering en u maakt gebruik van NHG dan is validatie van het taxatierapport verplicht.

De taxateur vraagt een validatie van het taxatierapport aan bij een erkend validatie Instituut en krijgt vrij snel te horen of het taxatierapport aan de gestelde normen en regelgeving(validatie, controle dus) voldoet.

Wel of geen validatie?

Of uw taxatierapport door een validatie-instituut gevalideerd dient te worden kan uw hypotheekadviseur u met zekerheid vertellen. Deze verplichting hangt namelijk af van uw geldverstrekker en het soort hypotheek dat u wilt afsluiten. Een hypotheek onder NHG moet in alle gevallen vergezeld van een validatie door een erkend validatie Instituut.

NWWI en het NHG

Er zijn een aantal validatie instituten actief, waarvan het NWWI de eerste en meest bekende is. Op zich maakt het voor de NHG en de geldverstrekker niet uit via welk validatie instituut de taxatie gevalideerd wordt. Als u een taxatierapport met validatie (ook wel NWWI taxatie of NHG taxatie genoemd) dan komen de validatiekosten (de kosten die het NWWI in rekening brengt) bovenop het standaard taxatie tarief. Dit verklaart waarom er een prijsverschil is in een standaard taxatie en een NWWI taxatie.

Extra validatie kosten

Door deze validatie eis bent u als consument dus meer geld kwijt aan een taxatie. De verwerkingsduur is ook wat langer, aangezien er een validatie instituut (NWWI) geraadpleegd wordt.

De kosten van deze validatie bij zo’n validatie instituut liggen gemiddeld rond de € 50,- exclusief de btw. Deze kosten komen dus boven op het standaard taxatie tarief.

Goedkoop NWWI / NHG taxatierapport

Neem contact met ons op voor een goedkoop NWWI / NHG taxatierapport in de regio Uden. Kijk op onze homepage naar onze goedkope taxatie tarieven voor een erkend taxatierapport in de regio: Den Bosch - Oss - Uden - Veghel.